Професионален ремонт на покриви

Ремонт на покриви – Технологични особености

банер технология ремонт на покриви
Facebook
VK
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Част 1 – Отстраняване на старото и подготовка за ново покривно покритие

Пролетта наближава – време от годината, когато започва активна работа за ремонт на покрива. Това касае особено плоски покриви с използвани рулонно залепвани материали. Хубаво е, ако клиентът не се плаши от използването на скъпи материали, работа по почистване на снега, което, разбира се, се отразява и на цената на работата. По-долу ще разгледаме най-често използваните материали за покритие и основни моменти от технологичните процеси.

Вариантите за ремонт на плоски покриви с меко покритие са:

 1. Основен ремонт на покрива – включва къртене и пълно отстраняване на старото рубероидно покритие, ремонт на връзки, полагане на нова двуслойна покривна топло- и хидроизолация.
 2. Текущ ремонт на покрива – включва замяна на дефектни части от старото рубероидно  покритие, запълване на дупки и пукнатини, и полагане на нов материал в един или два слоя.

Тези варианти наричат още ремонт с пълно или частично откриване. При основен ремонт на покрив е необходимо да се обърне внимание на някои моменти.

При демонтаж и къртене на покрив за ремонт, важи принципът “не вреди”

При пълното премахване на покривното покритие може да се повреди оборудване, да се развали декорация на помещение, да се появят пукнатини във фугите и т.н. Поради неправилна организация на работа може да се появят и течове. Опитните строители знаят, че при основен ремонт на покрива, старото рубероидно покритие е целесъобразно да се нареже и отстрани на квадрати, чиито размери се определят главно от теглото им. Такъв квадрат е необходимо да се повдигне и премести до място за събиране на отпадъците. Колкото по-внимателно протича рязането, толкова по-малко ще се занимавате с ремонт на връзки. За ремонт на циментово-пясъчни връзки се използва цимент с марка не по-ниска от 50. След 8-10 дни след полагането им, повърхността се грундира. Грундът се получава от битум и бензин, в съотношение от 1:3.

Текущият ремонт на покриви представлява около 80% от общия обем покривни работи.

Този ремонт на покрива е по-евтин и в повечето случаи клиентът се ръководи именно от тези съображения. Рулонните покривни материали през лятото са изложени на интензивна топлина, което води до образуване на мехури в покривната мембрана. В началото влажната основа създава налягане от мокра пара и се надига мехур (когато подложката се загрява до 60°С, парното налягане стига до 2 т/кв.м). Съответно, при висока влажност настъпва разслояване на покривното покритие, последвано от образуването на въздушни и водни джобове. Размерът на въздушните мехури може да достигне до 30 см височина върху няколко квадратни метра от площта.

В издутите места трябва да се направи кръстовиден разрез (отваряне на “плик”), да се разгърне платното, старателно да се почисти основата, тя да се изсуши с пламъка на газова горелка и да се нанесе студен кит върху основата и върху покривното платно. След това краищата  на покритието се залепват на мястото си и се притискат. За тази операция е целесъобразно да се използват готови студени китове.

Но покривни материали с полимерен анти-адхезивен грунд не са съвместими със студени китове, защото този грунд няма да се прилепи към основния материал. Какво да се прави в такива случаи? Грундът може да се нагрее с пламъка на газова горелка, след това парчето материал се залепва върху замазката. Ясно е, че това е рационално за малки обеми работа.

Да се върнем към текущия ремонт на покривната мембрана

Местата, където рулонният материал е напълно изгнил, трябва да се изрежат. Получената кухина старателно се чисти, запълва с кит и запечатва с парче от рулонния материал, така че неговите краища да не попадат върху стария покрив, т.е. успоредно. Шевовете също се промазват с кит. В краен случай, при ремонт на увреден участък, можете да използвате битум от изрезките от старото покривно покритие. Ако се вгледате внимателно, почти винаги може да се намерят възли от  битум, които така или иначе се изхвърлят.

Част 2 – Полагане на новата покривна мембрана

Основата за полагане на рулонните материали е готова. Преминаваме към общия и за  двата варианта етап – полагане на новата покривна мембрана.

 1. Като начало преди монтажа се подреждат и разгъват рулата на мястото за работа. Ако е необходимо – се извършва корекция с помощта на покривен нож. След това материалът се насуква отново в рула.
 2. Постепенно се затопля покривния (слепващ) слой от рулонния материал, докато едновременно се нагрява повърхността на основата или на по-рано залепения изолиращ слой, рулон а се развива и плътно притиска до повърхността. Майсторът много внимателно трябва да залепи ръба на платното с битум, в който ръбът да потъне с няколко милиметра. Трябва да се помни, че при екстремна топлина може да се съсипе материалът, така че е препоръчително да се използват дюзи с различен капацитет, в зависимост от температурата на околната среда и на дебелината на материала.
 3. Облицовъчните материали се поставят с припокриване. Страничното застъпване е 70-100 мм, крайното – 100-150 мм. По начало материалът е с предвиден непосипан ръб по цялата дължина на рулото с широчина 70-100 мм, специално за застъпването. За залепване на крайните парчета трябва да се отстрани посипката. За да се направи това, тя се нагрява пламъка на газова горелка и маха с шпатулата.
 4. След полагане на основния материал е необходимо повторно нагряване на получените шевове, за да се гарантира тяхната цялост.

Първото руло започва от най-ниската точка на покрива (до ръба), където са разположени водоприемните улуци за дъждовна вода. Стъпаловидно се застъпват останалите, последното е в най-високата точка на покрива.

Броят на поръчките за ремонт на покриви рязко спада в началото на есента

В дъждовния сезон подпокривната основа не разполага с време, за да изсъхне в малкото  слънчеви дни. При влошаване на времето, покритието на рулонните материали задържа влага  още при полагане на покривната мембрана, дори когато се прилага сушене с газови горелки. Това може да доведе до образуването на мехури и намаляване на експлоатационна надеждност на покрива.

Какво може да предложим в този случай?

Да се предотврати появата на въздушни джобове, може с частично фиксиран долен слой на хидроизолацията на покрива, а именно:

 • лентово или точково залепване;
 • механично закрепване (точкова фиксация с пирони);
 • полагане на основата под покрива на перфориран рулонен материал.

Тези методи позволяват изравняване на налягането в паро-въздушната смес в подпокривния слой с въздуха на околната среда и по този начин премахване на мехурите. Покриви, осъществени по тези методи, са познати като “дишащи”.  Технологичният процес за такива покриви с помощта на перфориран рулонен материал се свежда до следното:

 • Развиване, монтаж и застъпване на долен перфориран слой;
 • Всички платна, с изключение на разположените в най-ниската точка, се навиват на рула;
 • Съседните рула се развиват и залепват по припокриването, при силен вятър се осъществява допълнително фиксиране към основата (точково);
 • Вторият (горен) слой на залепващия материал с посипката (с дебелина 5 мм) се прилепва плътно. Платната на горния слой трябва да покриват шевовете на долния перфориран слой;
 • На местата в съседство с вертиални повърхности, долният слой от покритието също се закрепва точково. А горният слой – със солидно залепване.
 • Изграждането на “дишащи покриви” и може да бъде и по друг начин:

На долната повърхност на депозирания рулонен материал се нанасят надлъжни ивици, защитени от специален гранулат, които се редуват с ленти, закрити с полимерен филм. При традиционното залепване филмът изгаря, битумните или битумно-полимерни ивици се разтопяват и обезпечават адхезия към основата, а лентата с гранулата остава отлепен.

Ръстът в производството на покривни материали и появата на нови производства, доведе до значително разширяване на номенклатурата от рулонни покривни материали. В момента на пазара има най-малко 40 търговски марки, с достатъчно широк ценови диапазон. Тенденцията през последните години за увеличение на търсенето на евтини облицовъчни материали, намери  отговор у производителите, и сега трябва само да изберете материал в съответствие с финансовите възможности.

Facebook Коментари

Facebook
VK
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Още статии от нашия Блог

банер дървена конструкция на покрив

Как се прави дървена конструкция на покрив?

За да имате стабилен покрив, е нужна прецизна изработка на главното скеле. Разбира се, когато стигнете до полагането на покривната конструкция, е препоръчително да работите

Facebook Коментари

Към статията »
банер ремонт на покриви необходимост

Ремонтът на покрива е необходимост, за да е сухо и топло вкъщи

Свикнахме да се съобразяваме с всяка стотинка, но винаги неочаквано ни се стоварва по някой голям разход, който е сложно да поемем с месечните си

Facebook Коментари

Към статията »
банер информация за ремонт на покрив

Кратки познания за ремонт на покрив

Наскоро ми се наложи ремонт на покрива, от което понаучих преди непознати тънкости. Толкова специфични, че реших да ги запиша, все на някого ще са

Facebook Коментари

Към статията »