Професионален ремонт на покриви

Кратки познания за ремонт на покрив

банер информация за ремонт на покрив
Facebook
VK
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Наскоро ми се наложи ремонт на покрива, от което понаучих преди непознати тънкости. Толкова специфични, че реших да ги запиша, все на някого ще са полезни. Без претенции за професионализъм ще опиша накратко за какво става дума.

Първото, с което се сблъскахме бе търсенето на майстори за ремонт на покриви. Доверихме се на приятелска препоръка за фирма за ремонт на покриви, след като огледахме техния, година след ремонта им. Едва тогава започна същинският ремонт – от свалянето на старите керемиди, оценка на щетите, тук-там поправка на твърдата основа, избор на хидроизолация и финализиране с ново покритие. Успяхме да вместим целия процес в трите летни месеца.

Промоция за ремонт на покриви

Обадете се на тел. 0876 327 878 сега, или използвайте нашата форма за контакти. Ще получите безплатен оглед на обекта и оферта която отговаря на Вашите изисквания и бюджет.
Офертата е валидна още..

дни
часа
минути
секунди

От началото на времената човекът се стреми да има „покрив над главата си“. Къща без покрив е немислима, би заприличала на огромен аквариум. Главната функционална задача на покрива не омаловажава и неговата декоративна и естетична завършеност. Външният вид на сградата е не само конфигурация от носещи конструкции, но и естетични геометрични форми, цвят, декоративни елементи и ефектно и хармонично на останалата част от постройката покривно покритие.

Устойчивостта и здравината на покрива

Устойчивостта и здравината на покрива пряко зависят от носещата конструкция – здрава решетка от греди. За да огледат майсторите, се наложи здраво почистване на тавана, но за щастие се оказа здрава. Гредоредът не само е основна носеща част, тя е предназначена да издържи освен теглото на покрива, и налягането на снега и вятъра. Затова от основната покривна конструкция не може да се спестява, твърде важна роля имат дебелите, добре обработени греди за защита на дома. Покривната конструкция я изчисляват, изхождайки от типа покривен материал, а също от силата на ветровете и снежната покривка за дадения район. За получаването на здрав скелет, гредите се закрепват помежду си стабилно, за да не може и бурен вятър да отнесе покрива. Скелетът надеждно се свързва с подпокривната „кутия“, т.е. самият дом.  Използват се метални скоби, планки, пирони, винтове и др. приспособления за намаляване на огъването и напрежението в покривните греди.

https://youtu.be/S3Sm-t3OGec

Дървените греди за покривни конструкции трябва задължително да преминат обработка против гниене и противопожарна безопасност. Колкото по-добре и качествено са изпълнени тези операции, толкова по-дълго ще служи покривната конструкция на вашия дом (вила). Тя няма да е податлива на червеи и бръмбарчета, няма да изгние, покривайки се с плесени. Само няколко дъски от горната твърда основа изискваха подмяна.

Висяща покривна конструкция

Гредоредната конструкция се подразделя на наслоена и висяща. Висящият покрив се опира само на две странични опорни греди, без междинни подпори.

Тук покривните греди изпитват компресия и огъване. Освен това  конструкцията създава хоризонтално разтягащо усилие, което се предава и на стените. Това усилие се намалява чрез стягащи скоби (метални или дървени),които свързват гредите. Те се намират в основата на гредите. Скоби може да се разположат и по основната греда, това е най-често използваният вариант при строителство на мансардни покриви.

Наслоена покривна конструкция

Наслоените покривни конструкции (2) се използват в сгради със средна носеща стена или колонни промеждутъчни опори. Техните краища се опират върху външните стени на къщата, а средната част – върху вътрешните стени или опори. В резултат техните елементи работят като лъч – само огъване. При една и съща ширина на къщата, покривът с наслоени греди е по-лек от всеки друг.

Наслоен покрив

Гредите тук се опират не върху самата стена, а върху опорен брус (греда). Връхните краища на гредите, ако е необходимо, могат да се поддържат от системни метални стойки и скоби. Тяхната задача е да разтоварят гредите, като прехвърлят напрежението върху вътрешните стени и опорни стълбове, така се обезпечава якост на конструкцията.

Корниз, стряха

Корнизът, стехата по правило се образува от стъпките на гредите. Съществуват няколко форми корнизни стрехи. Повечето собственици предпочитат покриви със стреха.  Корниз върху тухлени стени може да бъде оформен от зидарията със стъпаловидно спускане на всеки ред не повече от 1/3 от широчината на стената (около 80 мм). Стрехата играе много важна роля в дълговечността на покрива и покривното покритие. Небрежно изработеният корниз може да похаби всички покривни работи. Но и прекалено претоварване на стрехата с греди и плочи може да нанесе много вреди. Най-целесъобразно е стряхата да се олекоти.

Водосточна система

В малоетажните жилищни домове водостоците могат да имат различен характер: в умерения пояс или относително топъл климат се поставя външно организиран или неорганизиран дренаж. Организираната дренажна система представлява надстенни или висящи улуци, сифони и водосточни тръби, които са монтирани от външната страна на сградата. Неорганизираният външен дренаж обикновено е разположен на едноскатни покриви с насочване на водата в посока към дворната фасада. При това над входа на дома обезателно се монтират козирки, за да може водата, стихийно стичаща се от покрива, да не пречи на привичния ритъм на живот на обитателите.

Водосточна система

За региони със суров зимен климат, където има заплаха от замръзване на водата във водостачната система, е по-приемлив вътрешният водоотвод. Той представлява водоприемна фуния на покрива, стойка, отводен улук и изход. Системата на вътрешния дренаж минава през вътрешността на сградата. Отводът при вътрешната система се осъществява в наличната мрежа на дворната канализация.

Facebook Коментари

Facebook
VK
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Още статии от нашия Блог

банер дървена конструкция на покрив

Как се прави дървена конструкция на покрив?

За да имате стабилен покрив, е нужна прецизна изработка на главното скеле. Разбира се, когато стигнете до полагането на покривната конструкция, е препоръчително да работите

Facebook Коментари

Към статията »
банер технология ремонт на покриви

Ремонт на покриви – Технологични особености

Част 1 – Отстраняване на старото и подготовка за ново покривно покритие Пролетта наближава – време от годината, когато започва активна работа за ремонт на

Facebook Коментари

Към статията »
банер ремонт на покриви необходимост

Ремонтът на покрива е необходимост, за да е сухо и топло вкъщи

Свикнахме да се съобразяваме с всяка стотинка, но винаги неочаквано ни се стоварва по някой голям разход, който е сложно да поемем с месечните си

Facebook Коментари

Към статията »